Založ si blog

Hríb, Lampa a rozhorčení prokurátori

       O trestnej činnosti  prokurátorov, či sudcov sa donedávna nehovorilo. Médiá sa z času na čas zmienili o neštandardnom rozhodnutí prokurátora, či sudcu, avšak v zásade ich nikto nekomentoval. Trestné oznámenia na sudcov, či prokurátorov nikdy neboli riešené v zmysle trestného zákona – začatím trestného konania, alebo odmietnutím, ale premenované na sťažnosť  proti postupu a odstúpené na riešenie sudcovi, či prokurátorovi, voči ktorému podnet smeroval.

O praktikách policajných vyšetrovateľov, ktorí v rozpore so zákonom žurnalizovali  do spisu zvyčajne listiny, ktoré boli „potrebné k ich verzii“  odstraňovali zo spisov listiny majúce zásadný vplyv na vývin konania, falšovaní dátumov a okolností uvádzaných v trestných spisoch sa donedávna nehovorilo.

       Štefan Hríb prelomil dlhoročné tabu. Každý priemerne inteligentný človek po odvysielaní relácie ak nevyhodnotil konanie sudcov a prokurátorov ako trestnú činnosť, minimálne zapochyboval o vine odsúdených Nitranov v kauze Cervanová. Je pochopiteľné, že ľudia, ktorí  z pozície orgánov činných v trestnom konaní, či už prokurátori alebo sudcovia, nemohli mať záujem a pravdepodobne ani odvahu pozrieť sa do očí ľuďom,  ktorým zničili život, prípadne ktorých hrdelným trestom navrhovaným v osemdesiatych rokoch chceli o život pripraviť.

       V právnom štáte sa vina posudzuje zvyčajne podľa dôkazov zhromaždených v trestnom spise. Sudca dôsledne vyhodnotí všetky dôkazy pre i proti. Kauza Cervanová však nie je o hodnotení zhromaždených dôkazov. Nie je o dôkazoch zhromaždených voči obvineným, ale nezákonnou výrobou dôkazov s cieľom zničiť životy siedmych nevinných ľudí.

Reláciu, ktorú generálna prokuratúra nazvala dnom investigatívnej  žurnalistiky, je podľa väčšiny slušných ľudí iba začiatkom slušnej investigatívnej žurnalistiky na Slovensku. Čerman, Kocúr, či Andrášik po tridsiatich piatich rokoch intenzívneho boja za preukázanie svojej neviny, po brutálnom medializovaní kauzy Cervanová napriek odsudzujúcemu rozsudku, vyvolávajúcemu množstvo pochybností, dostali možnosť preukázať svoju nevinu. Hysterické vyjadrenie generálnej prokuratúry, či poslancov parlamentu je spôsobené strachom a obavou z medializovania ďalších káuz, spojených s organizovanou trestnou činnosťou orgánov činných v trestnom konaní.

       Priznám sa, mala som zmiešané pocity z vyjadrení Štefana Hríba, keď bojoval za práva disidentov na Kube, či politických väzňov v Číne. Po odvysielaní Lampy ku kauze Cervanová som si uvedomila, že iba človek s ideálmi a morálnymi zásadami sa dokáže postaviť na stranu odsúdených, hoci nevinných a odprezentovať svinstvá aj slovenskej ponovembrovej justície.

Policajné zadržanie Teleki – JUDr. Kovarčík ma priviazal putom o radiátor na chodbe

17.09.2013

Moment na ktorý sa nezabúda … Keď ma predviedla pred vyšetrovateľa eskorta, ktorá zabezpečovala prevoz z PZ Nitra do Bratislavy, vyšetrovateľ JUDr. Ján Kovarčík ma priviazal putom o radiátor na chodbe kriminálky. Z jeho kancelárie vybehlo neskutočne krásne ,snáď štvorročné , päťročné dievčavko .. otočilo sa za Kovarčíkom a zakričalo : rýchlo zavri tú tetu a poď [...]

Perly ducha JUDr. Kovarčíka, alebo prečo som musela podstúpiť psychiatrické vyšetrenie znalcom z odboru psychiatrie. . .

17.09.2013

Znalecký posudok súdnej znalkyne má predsa podporiť výsledky dokazovania JUDr. Kovarčíka, že v podstate som si vyfabulovala predstavu, že na mojej osobe došlo k porušeniu procesnoprávnej zásady ne bis im idem, a že som bola dvakrát postihnutá za ten istý skutok. Že v právnom štáte nie je možné spochybniť jedenásťročné trestné stíhanie? V právnom [...]

Markíza žalovaná, Pasiar podozrivý, Teleki obvinená, . . . . opäť za básničku . . .

15.07.2013

…. Markíza a básnička …. .. V roku 2008 TV Markíza pripravila tri reportáže s názvom „ básnička „, v ktorých poukázali na problém dvoch trestných konaní vedených v jednej trestnej veci a súdne konanie pre paragraf vypustený z trestného zákona v roku 2003 . Po odvysielaní reportáži JUDr. Loduhová podala žalobu na ochranu osobnosti [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo mláďa medveďa hnedého

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 135483x
Priemerná čítanosť článkov: 5645x

Autor blogu

Kategórie