Právny expert Frešo . . . . . v priamom prenose

25. júna 2013, Jana Teleki, Nezaradené

Výkriky „ právneho experta  Freša“ pred voľbou generálneho prokurátora: „Našli sme možno niečo, čo nebolo použité,“ či „ možno prevalí aj iné právne kroky,“ …… iba odhalili jeho právne bezvedomie. O tom, akým spôsobom dokáže opozícia ohýbať už i tak pokrivený paragraf občanov nemusí presviedčať prostredníctvom Freša.

Vyjadrenia pána predsedu bezprostredne po voľbe o návrate mečiarizmu a porovnávať voľby generálneho prokurátora s kauzou „Gaulíder“ môže iba diletant. Gaulíder bol vylúčený z parlamentu na základe rozhodnutia poslancov národnej rady. Ako poslanec národnej rady musí vedieť, že rozhodnutia Národnej rady SR sú preskúmateľné Ústavným súdom SR. V prípade Čentéša zvoleného Národnou radou SR za kandidáta na generálneho prokurátora využil prezident svoju právomoc zakotvenú v Ústave SR. Do kompetencií prezidenta, či už sa jedná o udelenie amnestie alebo Čentéšove vymenovanie nemôže zasahovať Ústavný súd SR.

Od sledovania  teatrálneho výstupu pána Freša v politickom kabarete „o 5minút 12“  sa neviem zbaviť pocitu, že pánovi Frešovi po voľbách zabudli vysvetliť, že v parlamentnej demokracií rozhoduje väčšina a vládne strana, ktorá v „demokratických  voľbách “ získala najväčší počet poslaneckých mandátov.

Čo ma však najviac rozčarovalo, bolo jeho vyjadrenie k skartácii Matovičovej výpovede a ospravedlňovanie    „ ľudskej chyby“  pána Čentéša. Za predpokladu základných znalostí trestného práva, by pán Frešo, vedel, že postupu,  akým sa predviedol pán Čentéš, sa v právnom štáte, za ktorý on údajne bojuje, hovorí zničenie dôkazov v trestnom konaní, zneužitie právomocí verejného činiteľa atď….  Bagatelizovať tak vážnu vec, ako je skartácia svedeckej výpovedi v trestnom konaní môže iba hlupák.  

Prezentácia kandidáta na šéfa VÚC je opodstatnená, avšak poslať do relácie, kde v rámci diskusie musí diskutér prejaviť znalosť práva, človeka s právnym bezvedomím zákonite vyvolá opačný efekt. Každý, kto sledoval nedeľné vystúpenie pána Freša, musel predovšetkým uvažovať  nad tým, v akom stave sa nachádza SDKÚ, ak najväčšia osobnosť v tejto strane je pán Frešo. Občan musel uvažovať  v akom stave je opozícia, ak do diskusnej relácie nie je schopná poslať človeka s právnickým vzdelaním, ktorý by zvládol komunikáciu s Mádejom, právnikom s minimálnou  právnickou praxou.

Je pán Frešo schopný  zastávať post poslanca národnej rady SR a viesť VÚC?

P.S. Nikdy som nechápala prečo,  ľudia majú  potrebu vyjadriť sa k problému , ktorému evidentne nerozumejú . Nepochopiteľnejšie sú vyjadrenia renomovaných  novinárov k voľbe ….

…… Tak ja si myslím, že je to úplné svinstvo čo urobili…pretože, pretože ako tak jak sa to hovorí to už je len to už je len vŕšenie ďalšieho klišé na klišé, že pošliapanie ústavnosti je valcovanie a tak ďalej ale presne to to je…podľa mňa. . Pre bežného Slováka to nebude znamenať nič…pretože bežný Slovák tomu je to jedno si myslím… žiaľ….

…… Jaromír Čižnár bude neustále najbližšie roky spochybňovaný ako ten, čo sa nemal stať generálnym prokurátorom a neviem, či on si uvedomuje, že do čoho sa do čoho sa navliekol , pretože jeho morálne on morálne nebude uznávaný ako generálny prokurátor ….. je to normálne?