Reforma prokuratúry, divadelné predstavenie pre…

10. júna 2011, Jana Teleki, Nezaradené

Reforma prokuratúry prinesie zmeny iba prokurátorom, nie občanom.

Inštitúcia, ktorej funkčnosť je v súčasnosti naozaj diskutabilná,  občanom neprinesie zhola nič . Celá  reforma je iba zakrytím prekvitajúceho marazmu a zvráteností v tejto inštitúcii a istou formou  prezentácie  snáh o jej „normalizáciu.“

Prokuratúru, políciu, či súdnictvo podľa názoru väčšiny odborníkov na brachiálne zložky, je možné ozdraviť iba jediným spôsobom – zavedením trestnej zodpovednosti za rozhodnutia vydané v jednotlivých konaniach a zavedením zodpovednosti za škody spôsobené nesprávnym rozhodnutím. Kým trestná činnosť prokurátorov, či sudcov sa bude nazývať  procesná chyba a škody za nezákonné rozhodnutie bude znášať štát , čiže poskladajú sa daňoví poplatníci , skorumpovaní darebáci sa budú vysmievať občanom podobne ako doteraz.

Prejdime však k zmenám .  Z obsadzovania prokurátorských miest, ktoré bolo výhradne biznisom pre generálneho prokurátora bude biznis výberových komisií .

 Ako  môže pomôcť k transparentnosti  prispieť , zverejňovanie uznesení na internete ak bez trestného spisu nie možné posúdenie správnosti a zákonnosti rozhodnutia, je pre mňa nepochopiteľné.   Každý kto prišiel niekedy do styku s rozhodnutím  prokuratúry vie, že aj ľaliovo  najčistejšie uznesenie na prvý pohľad , po naštudovaní trestného spisu môže poukazovať na závažnú trestnú činnosť prokurátora, ktorý uznesenie  vydal.