Založ si blog

Spišiakove pravé a ľavé ruky

     Pred pár dňami ma zaujal článok pána Nicholsona, v ktorom sa zamýšľal nad morálnymi kvalitami viceprezidentov PZ SR  a postojmi Spišiaka k ich „malým lapsusom“.

     S príchodom Spišiaka na policajné prezídium, a najmä po zverejnení mien jeho dvoch viceprezidentov JUDr. Ábela a Jána Vaľu, predovšetkým ľudia, ktorí oboch pánov poznali z predchádzajúceho pôsobenia, Ábelovho na poste šéfa Inšpekcie ministra vnútra a Vaľovho z čias, keď zastával pozíciu zástupcu riaditeľa Úradu boja proti korupcii /z čias, keď riaditeľom bol neprehliadnuteľný pán Dický/ minimálne vážne zapochybovali o reforme policajného zboru napriek masívnej kampani v prospech Spišiaka v médiách.

Cnostní a čestní

      Od roku 2003 osobne som poznala všetkých riaditeľov Inšpekcie MV, ako aj riaditeľov Úradu boja proti korupcii, poslední odborníci na týchto postoch, boli JUDr. Šteruský a JUDr. Šátek. Hovorím o odbornosti, podstatnej pre riadny chod oboch úradov. Situácia na Úrade boja proti korupcii, ako aj úlohy tohto úradu sa diametrálne zmenili po obsadení funkcie riaditeľa tohto úradu učiteľom telocviku a ruského jazyka pánom Gašparom.

       Skôr, či neskôr všetci, ktorí v dobrej viere podali trestné oznámenia, podložené listinami, zvukovými záznamami a videozáznamami, skôr, či neskôr pochopili, že materiály zhromaždené v trestných spisoch, predovšetkým v súvislosti s organizovanou trestnou činnosťou sú iba zbierkami kompromitujúcich materiálov, s ktorými sa neskôr celkom slušne obchoduje, ktorými sa vydierajú politickí oponenti a v neskoršom období zabezpečujú „správne“ rozhodnutia vo vážnych politických, či korupčných kauzách.

Ako sa riešila organizovaná trestná činnosť verejných činiteľov?

       Nik z nás si nevie predstaviť, že by sledoval televízny seriál tým spôsobom, že každý deň mu bude odvysielaná časť s istou osobou. Je ťažké predstaviť si, že z takto odprezentovaného deja je zostavený príbeh. Trestná činnosť organizovanej skupiny sa na Úrade boja proti korupcii, či Odbore organizovanej kriminality riešila tak, že konanie každého sa posudzovalo samostatne a zvyčajne v mieste pôsobenia, nakoľko trestná činnosť bola páchaná s konaním na pracovisku. Práve v rokoch 2003 až 2005 po brutálnej medializácii trestnej činnosti, najmä príslušníkov SBS, v súvislosti s fyzickými útokmi, obsadzovaním budov, po zániku veľkého množstva SBS-iek na spomínané nezákonnosti, po prvej Spišiakovej reforme, keď policajt nemohol odmietnuť rozkaz nadriadeného boli na tieto úkony zneužívaní radoví policajti.

        Rozsiahla ekonomická činnosť príslušníkov polície v prípadoch, keď škody spôsobené na majetku občanov boli rozsiahle, riešila Inšpekcia ministra vnútra tak, že policajta po podaní trestného oznámenia urýchlene potrestala percentami z platu, čím znemožnila riadne šetrenie trestných oznámení, prípadne trestné oznámenie bolo zastavené s odôvodnením, že trestný skutok sa stal, ale policajt, ktorý skutok spáchal iba v dobrej viere plnil úlohy policajného zboru.

       Možno si pán Spišiak spomenie na moju návštevu v súvislosti s istou kauzou, keď som sa spýtala, kedy bude premenovaný Odbor organizovanej trestnej činnosti na „Odbor organizovania trestnej činnosti“ a možno si spomenie aj na to, keď som sa pýtala, či pán Ábel pracuje ešte ako riaditeľ, alebo už je menovaný za ošetrovateľa, ktorý ošetruje trestnú činnosť policajtov, spáchanú väčšinou na pokyn nadriadeného.

Policajné zadržanie Teleki – JUDr. Kovarčík ma priviazal putom o radiátor na chodbe

17.09.2013

Moment na ktorý sa nezabúda … Keď ma predviedla pred vyšetrovateľa eskorta, ktorá zabezpečovala prevoz z PZ Nitra do Bratislavy, vyšetrovateľ JUDr. Ján Kovarčík ma priviazal putom o radiátor na chodbe kriminálky. Z jeho kancelárie vybehlo neskutočne krásne ,snáď štvorročné , päťročné dievčavko .. otočilo sa za Kovarčíkom a zakričalo : rýchlo zavri tú tetu a poď [...]

Perly ducha JUDr. Kovarčíka, alebo prečo som musela podstúpiť psychiatrické vyšetrenie znalcom z odboru psychiatrie. . .

17.09.2013

Znalecký posudok súdnej znalkyne má predsa podporiť výsledky dokazovania JUDr. Kovarčíka, že v podstate som si vyfabulovala predstavu, že na mojej osobe došlo k porušeniu procesnoprávnej zásady ne bis im idem, a že som bola dvakrát postihnutá za ten istý skutok. Že v právnom štáte nie je možné spochybniť jedenásťročné trestné stíhanie? V právnom [...]

Markíza žalovaná, Pasiar podozrivý, Teleki obvinená, . . . . opäť za básničku . . .

15.07.2013

…. Markíza a básnička …. .. V roku 2008 TV Markíza pripravila tri reportáže s názvom „ básnička „, v ktorých poukázali na problém dvoch trestných konaní vedených v jednej trestnej veci a súdne konanie pre paragraf vypustený z trestného zákona v roku 2003 . Po odvysielaní reportáži JUDr. Loduhová podala žalobu na ochranu osobnosti [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 135287x
Priemerná čítanosť článkov: 5637x

Autor blogu

Kategórie